
Babareceptek 7-9 hónap
Új ételek 7-9 hónapos korban:
- Áttört sovány hús, csirke és hal legalább hetente egyszer. Kerüljük a sós és füstölt húsokat.
- Hüvelyesek, például lencse, csicseriborsó, fehér bab, tarka bab, vörös bab.
- Később búzaalapú ételek, pl. tésztafélék és müzli.
- Kis mennyiségű teljes tehéntej-alapú tejtermékek, pl. natúr joghurt, kemény tojás, pasztőrözött sajt.
- A citrusfélék gyümölcse, de ezeket sav- és cukortartalmuk ellensúlyozására keverjük más gyümölcsökkel.
- Fokozatosan beiktathatjuk étrendjükbe a pépesített aszalt gyümölcsöket, de keverjük más gyümölcsökkel, mert gyomorrontást okozhatnak.
- Étkezések közötti italként felforralt, majd lehűtött vizet adjunk.
- Finomra darált olajos magvak és lágy mogyoróvaj, de ne adjunk a babának mogyoróféleséget, ha a családban már előfordult ételallergia.
Kerülendő ételek 7-9 hónapos korban:
- Tehéntejet önálló italként ne adjunk.
- A kagyló allergiás reakciókat válthat ki, ezért kétéves korig ne adjunk.
- A pasztörizálás nélkül készülő sajtok Listeria nevű baktériumot tartalmazhatnak, amely ételmérgezést okoz.
- A lágy tojás és nyers vagy félig főtt tojássárgája szalmonella baktériumot tartalmazhat, amelyre a csecsemők sokkal érzékenyebbek, mint a felnőttek. A tojást ezért mindig főzzük keményre.
- A baba fejletlen emésztőrendszere képtelen a só hasznosítására, s ez kiszáradást okozhat. Különösen kerüljük az élesztőkivonatot tartalmazó hozzávalókat és a leveskockákat.
- A cukor finomított és finomítatlan formájában egyaránt csupán üres kalóriákat ad, tápanyagokat nem, nem véletlen, hogy a fogszuvasodás és a túlsúlyosság a magas cukortartalmú ételek túlzott fogyasztására vezethető vissza. A baba ételéhez nem szükséges cukrot adnunk.
- A baba ételeibe soha ne tegyünk mesterséges édesítőszert.
- A méz botulizmust kiváltó baktériumcsírákat tartalmazhat, márpedig ez a gyermekekben sokkal súlyosabb következményekkel jár, mint a felnőttek esetében.
- A kifejezetten erős, vagy fűszeres ételek kimarhatják a baba gyomrát.
- A tea és a kávé tannintartalma gátolja a vasfelszívódást, ráadásul a baba szervezete nem viseli el a benne lévő koffeint.
Reggelik:
Vaníliás zabkása:
1/2 vaníliarúd
200 ml anyatej, vagy tápszer
125 ml víz
60 g zabpehely
1 ek apróra vágott, vagy pépesített gyümölcs
A vaníliarudat hosszában hasítsuk fel és kaparjuk ki a vanília „szemeket”. Az összes hozzávalót helyezzük egy lábosba, és lassú tűzön, gyakori kevergetés mellett 5 percig főzzük, amíg be nem sűrűsödik. A keveréket rúdmixerrel pépesítsük, ha szükséges adjunk hozzá tejet vagy felforralt, lehűtött vizet. Ízlés szerint apróra vágott vagy pépesített gyümölccsel ízesíthetjük.
Müzlis szilvajoghurt:
1 érett szilva vagy ringló
2 ek zsíros natúr joghurt
1 ek darált müzli
anyatej vagy tápszer
A szilva magját távolítsuk el, a húsát aprítsuk fel. A szilvadarabokat két evőkanál vízzel együtt helyezzük egy kisebb lábosba. Lassú tűzön addig főzzük, amíg a szilva húsa meg nem puhul. Hagyjuk kihűlni.
A szilvát villával törjük össze, a péphez adjuk hozzá a joghurtot, a müzlit és annyi anyatejet vagy tápszert, hogy megfelelő állagot érjünk el. Alaposan keverjük össze.
Almás babán püré
75 ml forró víz
1 kisebb alma
1 apróra vágott, közepes méretű érett babán
Az almát hámozzuk meg, a magházát távolítsuk el, a húsát vágjuk apró darabokra. A forró vízzel együtt helyezzük egy lábosba és lassú tűzön pároljuk, amíg az alma meg nem puhul (kb. 5 perc). Hagyjuk kihűlni.
Adjuk hozzá a banánt és a keveréket rúdmixerrel keverjük egyenletesre.
Paradicsomos burgonya
10 dkg burgonya
1-2 friss paradicsom
1 kis zellerlevél
1 mokkáskanál olaj
A burgonyát a szokott módon megpároljuk. A paradicsomot forrásban levő vízbe mártjuk, így könnyen lejön a héja. Nyersen pépesítjük, hozzáadjuk a zellerlevelet és 2 evőkanál vizet. Addig forraljuk, amíg kicsit besűrűsödik. A burgonyát áttörjük, hozzáadjuk az olajat és kis lángon habosra keverjük. A paradicsomot ráöntve tálaljuk. Húspüré illik hozzá.
Zöldborsófőzelék
15 dkg zsenge, fejtett zöldborsó
1 szál petrezselyemzöld
1 db közepes burgonya
1 mokkáskanál olaj
A zöldborsót az apróra vágott petrezselyemmel kevés vízben puhára pároljuk. Ezzel egy időben egy másik edényben a burgonyát is megpároljuk és elkészítjük a burgonyapürét az olajjal. A borsót pépesítjük, a főzővízzel felengedve krémszerű főzeléket kapunk. A burgonyapürét és a zöldborsófőzeléket egymás mellé terítjük egy kistányérra, így tálaljuk. Májpüré illik hozzá.
Spenót burgonyával
10 dkg tisztított spenótlevél
5 dkg burgonya
15 g banán
1 mokkáskanál olaj
A spenótot levelenként megmossuk, szárait letépjük. 4-5 percig forró vízben főzzük, majd hideg vízzel leöblítjük (csak így marad szép zöld). A banánnal együtt pépesítjük. A burgonyából pürét készítünk a szokott módon, majd hozzákeverjük a spenótpürét. Bármilyen feltét illik hozzá.
Sárgaborsófőzelék burgonyával
7 dkg sárgaborsó
7 dkg burgonya
1 mokkáskanál olaj
A sárgaborsót már előző nap beáztatjuk hideg vízbe. A főzés napján annyi vízben főzzük puhára, amennyi éppen ellepi. A burgonyát akkor adjuk hozzá, amikor a borsó már puha. Kis lángon tovább pároljuk 15-20 percig. Leszűrjük, pépesítjük, hozzáadjuk a megfelelő mennyiségű főzőlevet és az olajat, majd újramelegítjük. 5-6 csepp citromlével ízesítjük, feltéttel tálaljuk.
|