Babareceptek 7-9 hnap
j telek 7-9 hnapos korban:
- ttrt sovny hs, csirke s hal legalbb hetente egyszer. Kerljk a ss s fstlt hsokat.
- Hvelyesek, pldul lencse, csicseribors, fehr bab, tarka bab, vrs bab.
- Ksbb bzaalap telek, pl. tsztaflk s mzli.
- Kis mennyisg teljes tehntej-alap tejtermkek, pl. natr joghurt, kemny tojs, pasztrztt sajt.
- A citrusflk gymlcse, de ezeket sav- s cukortartalmuk ellenslyozsra keverjk ms gymlcskkel.
- Fokozatosan beiktathatjuk trendjkbe a ppestett aszalt gymlcsket, de keverjk ms gymlcskkel, mert gyomorrontst okozhatnak.
- tkezsek kztti italknt felforralt, majd lehttt vizet adjunk.
- Finomra darlt olajos magvak s lgy mogyorvaj, de ne adjunk a babnak mogyorflesget, ha a csaldban mr elfordult telallergia.
Kerlend telek 7-9 hnapos korban:
- Tehntejet nll italknt ne adjunk.
- A kagyl allergis reakcikat vlthat ki, ezrt ktves korig ne adjunk.
- A pasztrizls nlkl kszl sajtok Listeria nev baktriumot tartalmazhatnak, amely telmrgezst okoz.
- A lgy tojs s nyers vagy flig ftt tojssrgja szalmonella baktriumot tartalmazhat, amelyre a csecsemk sokkal rzkenyebbek, mint a felnttek. A tojst ezrt mindig fzzk kemnyre.
- A baba fejletlen emsztrendszere kptelen a s hasznostsra, s ez kiszradst okozhat. Klnsen kerljk az lesztkivonatot tartalmaz hozzvalkat s a leveskockkat.
- A cukor finomtott s finomtatlan formjban egyarnt csupn res kalrikat ad, tpanyagokat nem, nem vletlen, hogy a fogszuvasods s a tlslyossg a magas cukortartalm telek tlzott fogyasztsra vezethet vissza. A baba telhez nem szksges cukrot adnunk.
- A baba teleibe soha ne tegynk mestersges destszert.
- A mz botulizmust kivlt baktriumcsrkat tartalmazhat, mrpedig ez a gyermekekben sokkal slyosabb kvetkezmnyekkel jr, mint a felnttek esetben.
- A kifejezetten ers, vagy fszeres telek kimarhatjk a baba gyomrt.
- A tea s a kv tannintartalma gtolja a vasfelszvdst, radsul a baba szervezete nem viseli el a benne lv koffeint.
Reggelik:
Vanlis zabksa:
1/2 vanliard
200 ml anyatej, vagy tpszer
125 ml vz
60 g zabpehely
1 ek aprra vgott, vagy ppestett gymlcs
A vanliarudat hosszban hastsuk fel s kaparjuk ki a vanlia „szemeket”. Az sszes hozzvalt helyezzk egy lbosba, s lass tzn, gyakori kevergets mellett 5 percig fzzk, amg be nem srsdik. A keverket rdmixerrel ppestsk, ha szksges adjunk hozz tejet vagy felforralt, lehttt vizet. zls szerint aprra vgott vagy ppestett gymlccsel zesthetjk.
Mzlis szilvajoghurt:
1 rett szilva vagy ringl
2 ek zsros natr joghurt
1 ek darlt mzli
anyatej vagy tpszer
A szilva magjt tvoltsuk el, a hst aprtsuk fel. A szilvadarabokat kt evkanl vzzel egytt helyezzk egy kisebb lbosba. Lass tzn addig fzzk, amg a szilva hsa meg nem puhul. Hagyjuk kihlni.
A szilvt villval trjk ssze, a pphez adjuk hozz a joghurtot, a mzlit s annyi anyatejet vagy tpszert, hogy megfelel llagot rjnk el. Alaposan keverjk ssze.
Alms babn pr
75 ml forr vz
1 kisebb alma
1 aprra vgott, kzepes mret rett babn
Az almt hmozzuk meg, a maghzt tvoltsuk el, a hst vgjuk apr darabokra. A forr vzzel egytt helyezzk egy lbosba s lass tzn proljuk, amg az alma meg nem puhul (kb. 5 perc). Hagyjuk kihlni.
Adjuk hozz a bannt s a keverket rdmixerrel keverjk egyenletesre.
Paradicsomos burgonya
10 dkg burgonya
1-2 friss paradicsom
1 kis zellerlevl
1 mokkskanl olaj
A burgonyt a szokott mdon megproljuk. A paradicsomot forrsban lev vzbe mrtjuk, gy knnyen lejn a hja. Nyersen ppestjk, hozzadjuk a zellerlevelet s 2 evkanl vizet. Addig forraljuk, amg kicsit besrsdik. A burgonyt ttrjk, hozzadjuk az olajat s kis lngon habosra keverjk. A paradicsomot rntve tlaljuk. Hspr illik hozz.
Zldborsfzelk
15 dkg zsenge, fejtett zldbors
1 szl petrezselyemzld
1 db kzepes burgonya
1 mokkskanl olaj
A zldborst az aprra vgott petrezselyemmel kevs vzben puhra proljuk. Ezzel egy idben egy msik ednyben a burgonyt is megproljuk s elksztjk a burgonyaprt az olajjal. A borst ppestjk, a fzvzzel felengedve krmszer fzelket kapunk. A burgonyaprt s a zldborsfzelket egyms mell tertjk egy kistnyrra, gy tlaljuk. Mjpr illik hozz.
Spent burgonyval
10 dkg tiszttott spentlevl
5 dkg burgonya
15 g bann
1 mokkskanl olaj
A spentot levelenknt megmossuk, szrait letpjk. 4-5 percig forr vzben fzzk, majd hideg vzzel lebltjk (csak gy marad szp zld). A bannnal egytt ppestjk. A burgonybl prt ksztnk a szokott mdon, majd hozzkeverjk a spentprt. Brmilyen feltt illik hozz.
Srgaborsfzelk burgonyval
7 dkg srgabors
7 dkg burgonya
1 mokkskanl olaj
A srgaborst mr elz nap beztatjuk hideg vzbe. A fzs napjn annyi vzben fzzk puhra, amennyi ppen ellepi. A burgonyt akkor adjuk hozz, amikor a bors mr puha. Kis lngon tovbb proljuk 15-20 percig. Leszrjk, ppestjk, hozzadjuk a megfelel mennyisg fzlevet s az olajat, majd jramelegtjk. 5-6 csepp citromlvel zestjk, feltttel tlaljuk.
|