
Baba receptek
4-6 hónap
Reggelik:
Banános sárgabarack
3 érett sárgabarack
1 kisebb érett barack
A sárgabarack magját távolítsuk el. A barackot hámozzuk meg, a húsát kockázzuk fel. Helyezzük egy lábosba, tegyünk hozzá négy evőkanál vizet.
4-5 percen keresztül lassan addig főzzük, amíg a sárgabarack szét nem fő. A pépet hűtsük le.
A banánt hámozzuk meg. A sárgabarackkal együtt rúdmixerrel homogén állag eléréséig pépesítsük.
A nemrég elválasztott babák számára a pürét műanyag szitán törjük át.
Málnás őszibarack
1 kisebb érett őszibarack
1 marék friss málna
Az őszibarackot helyezzük egy kisebb tálkába és öntsünk rá forró vizet. Hagyjuk állni 2 percig, majd öblítsük le hideg vízzel, hámozzuk meg, a magját távolítsuk el, és a húsát kockázzuk fel.
A barackot a málnával együtt helyezzük egy lábosba, adjunk hozzá két-három evőkanál vizet, és pároljuk néhány perc alatt puhára.
A pépet hűtsük le, a keveréket rúdmixerrel homogén állag eléréséig pépesítsük.
A nemrég elválasztott babák számára a pürét műanyag szitán törjük át.
Vegyes dinnyepüré
200 g sárgadinnye
200 g görögdinnye
a sűrítéshez összetört banán
A dinnye magját távolítsuk el, a húsát kanalazzuk ki. Csak a könnyen leválasztható részt használjuk fel, mert a nehezen kikaparható hús nem elég érett a baba emésztőrendszere számára.
A dinnyét két evőkanál vízzel néhány perc alatt pároljuk puhára.
Rúdmixerrel homogén állal eléréséig pépesítsük. Tálalás előtt a kívánt sűrűség eléréséhez adjunk hozzá pépesített banánt.
Banán-őszibarack
½ érett őszibarack
½ apróra vágott, érett banán
Az őszibarackot hámozzuk meg, aprítsuk fel, és helyezzük egy kisebb lábosba. Adjunk hozzá két evőkanál vizet, és főzzük 5 percig, amíg a húsa meg nem puhul. Adjuk hozzá az apróra vágott banánt, és a keveréket rúdmixerrel homogén állag eléréséig pépesítsük.
Körte-banán
½ érett körte
½ apróra vágott, érett banán
A körtét hámozzuk meg, a magházát távolítsuk el, a húsát aprítsuk fel és helyezzük egy kisebb lábosba. Adjunk hozzá két evőkanál vizet, és főzzük 5 percig. Adjuk hozzá az apróra vágott banánt, és a keveréket rúdmixerrel homogén állag eléréséig pépesítsük.
Alma-sárgarépa
1 kisebb sárgarépa
1 alma
Az almát hámozzuk meg, és kockázzuk fel. Az almadarabokkal együtt rakjuk lábosba. Adjunk hozzá kevés vizet, és csupán addig főzzük, amíg a répa és az alma húsa épp meg nem puhul (körülbelül 3-5 perc). Öntsük le a víz egy részét, és mixerrel pépesítsük.
Zöldségételek:
Kukoricás burgonyapüré
1 közepes méretű lisztes burgonya
1 cső friss csemegekukorica vagy 85 g fagyasztott kukoricaszem
A burgonyát hámozzuk meg és kockázzuk fel.
A csemegekukoricáról éles késsel hántsuk le a szemeket.
Egy edényben forraljunk vizet, majd tegyük bele a kukoricát és a felkockázott burgonyát. Lassú tűzön főzzük körülbelül 6 percen keresztül, amíg a zöldségeket meg nem puhulnak. Öntsük le róluk a vizet, és hagyjuk őket kihűlni.
A keveréket rúdmixerrel homogén állag eléréséig pépesítsük.
A nemrég elválasztott babák számára a pürét műanyag szitán törjük át.
Brokkolis burgonyapüré
1 közepes fej brokkoli
1 kisebb lisztes burgonya
A brokkoli kemény ágait távolítsuk el, és a növényt szedjük rózsáira. A burgonyát hámozzuk meg, és kockázzuk fel. A zöldségeket helyezzük párolóbetétre. Az edényt fedjük le és a zöldségeket pároljuk kb. 10 percig. A keveréket hagyjuk kihűlni, mielőtt rúdmixerrel egyenletesre keverjük. Ha túl sűrűre sikeredett, némi anyatejjel vagy tápszeroldattal hígíthatjuk.
Céklás burgonyapüré
1 kisebb lisztes burgonya
1 közepes méretű főtt cékla
A burgonyát hámozzuk meg és kockázzuk fel. Egy edényben forraljunk vizet, tegyük bele a burgonyát, és addig főzzük, amíg meg nem puhul (kb. 7 perc). Öntsük le róla a főzővizet.
A céklát hámozzuk meg, és vágjuk apró darabokra. A cékla- és burgonyadarabokat rúdmixerrel keverjük egyenletesre.
Kelbimbós zöldborsópüré
15 kisebb kelbimbó
10 dkg friss vagy fagyasztott borsó
A kelbimbó külső rétegét távolítsuk el, és nyessük le az alját. Egy edényben forraljunk vizet, és a kelbimbót pároljuk meg (kb. 7 perc). Néhány perccel azelőtt, hogy a kebimbó megpuhulna, szórjuk a vízbe a zöldborsót és főzzük puhára.
A zöldségeket csepegtessük le és rúdmixerrel keverjük egyenletes péppé. A nemrég elválasztott babák számára műanyag szitán törjük át.
Karfiolos brokkolipüré
1 közepes fej brokkoli
3 karfiolvirág
A brokkoli fás ágait távolítsuk el, a karfiol rózsáit aprítsuk fel, majd helyezzük párolóbetétre.
Az edényt fedjük le. és pároljuk kb. 8 percig. A keveréket hagyjuk kihúlni, mielőtt rúdmixerrel simára keverjük.
Zöldborsós cukkinipüré
1 kisebb cukkini
10 dkg friss vagy fagyasztott zöldborsó
A cukkini két végét vágjus le és daraboljuk fel. A cikkinit és a zölborsót 3-4 percig pároljuk, majd lecsepegtetjük és rúdmixerrel pépesítjük. A nemrég elválasztott babák számára műanyag szitán áttörjük.
Gyümölcspürék:
Mangó:
A mangó természeténél fogva édes, könnyen emészthető gyümölcs, de gazdag C-vitaminban, ásványi anyagokban, illetve antioxidánsokban is. Erősíti az immunrendszert, ezért a lábadozó babáknak is ajánlott. Válasszunk érett példányokat, mert az éretlenek hasfájást idézhetnek elő. A gyümölcsöt hámozzuk meg, a hámozáshoz használt kést mossuk el, majd a mangót vágjuk ketté. A húsát kanalazzuk ki- ha ez nem sikerül, a gyümölcs valószínűleg nem elég érett. Két-három evőkanál vízzel néhány perc alatt pároljuk puhára. Rudmixerrel keverjük egyenletes péppé. Ha a mangó fás volt, műanyag szitán törjük át.
Alma:
A főtt, édes almapüré mindig is a babák kedvence volt. Az alma antioxidánsokban gazdag, így remek immunrendszer-erősítő. Emelett hasmenés és szorulás ellen is kitűnő. Vásároljunk vegyszermentes, fán érlelt gyümölcsöt. Hámozzuk meg, a magházát távolítsuk el. Vágjuk apró darabokra, és pároljuk 5 percig. Rúdmixerrel keverjük egyletes péppé. Az almát süthetjük is. A gyömölcsöt vágjuk ketté, és a magházát kaparjuk ki. A héján ejtsünk kis bemetszést, és 180 fokon (gázsütő 4-es fokozatán) süssük 25 percen keresztül. Végül a húsát kanalazzuk ki, és törjük össze.
Banán:
A banán nagyszerű elválasztási étel, de a belőle készült püré esetleg túl sűrű ahhoz, hogy a baba le tudja nyelni, ezért adjunk hozzá anyatejet, vagy tápszert. Enyhén túlérett babánt vásároljunk, amelben a keményítő már cukorrá alakult, ezt a baba könnyebben megemészti. A banánt hámozzuk meg és a húsát törjük össze, vagy pürésítsük.
Cseresznye:
A cseresznye nagyszerű tisztítóhatással bír, emellett antioxidánsokat tartalmaz, amelyek fokozzák az ellenálóképességet. Gazdag C-vitaminban, káliumban és magnéziumban, valamint kiváló ellenszere a szorulásnak. A cseresznyét magozzuk ki, majd kisebb edényben kevés vízzel pároljuk puhára. Hagyjuk kihálni, majd rúdmixerrel pépesítsük.
Sárgabarack:
A sárgabarack gazdag béta-karotinban, amelyet a szervezet A-vitaminná alakít. Hasznos szorulás ellen, ami különösen az aszalt sárgabarackra igaz, de ezt csupán hathónapos korután adjunk. A sárgabarack ezenkívül sok vasat és káliumot is tartalmaz. A barackot először is hámozzuk meg a következőképpen: egy percre helyezzük forró vízbe, majd éles késsel válasszuk le a héját. Vágjuk apróra, és egy evőkanál vízzel pároljuk puhára. Rudmixerrel keverjük simára.
Dinnye:
A sárgadinnye és a görögdinnye a legédesebb dinnyefajták. A dinnye kedvező hatást fejt ki az emésztésre, ám enyhén hashajtó hatású. A dinnyét kevés vízzel rövid ideig pároljuk. Dinnyevásárláskor válasszunk a méretéhez képest nehéz és illatos példányt. A dinnyét hámozzuk meg, a magját kaparjuk ki belőle. Rudmixerrel pépesítsük.
Körte:
A körte semleges íze miatt nagyszerű elválasztási étel. Gyógyír a szorulásra, de hasznos a lábadozó babának is. A körtét hámozzuk meg, a magházát távolítsuk el, a húsát aprítsuk fel. Kevés vízzel pároljuk puhára. Rúdmixerrel keverjük egyenletes péppé.
|